روز معلم
آینده یک کشور همواره در دست نسل آینده آن سرزمین است و موجبات رشد و شکوفایی آنها تنها با آموزش مناسب میسر خواهد بود. کودکان امروز همان رهبران، مهندسان، پزشکان و بزرگان فردا هستند و وظیفه این تبدیل بزرگ برعهده معلمان است. در واقع این معلمان هستند که با پرورش نسلی آگاه، ناجی سرزمینها خواهند بود.
شاید تصور شود که تعلیم و تربیت وظیفهای است که تنها بر دوش خانوادههاست، اما پرورش نسل امری تخصصی است و نیاز به مهارتهای زیادی دارد.
البته به هیچ وجه نمیتوان نقش پررنگ خانوادهها را نادیده گرفت ولی بااینحال تاثیری که معلم و استاد بر دانشپذیر خود دارد غیرقابل انکار است.
پیشنهاد میشود در صورت تمایل مقاله روزجهانی زنان را نیز مطالعه کنید.

اهمیت روز معلم
شاگرد و دانشپذیر چه در جایگاه دانشآموز و چه در جایگاه دانشجو، دید ویژهای به مدرسین خود دارند و در بسیاری از موارد رفتارهایشان ناخودآگاه تقلیدی از منش و کردار اساتیدشان است.
آنها حتی دیدگاههای مشترکی نیز با معلمین خود دارند. به همین دلیل میگویند معلمی شغلی است که با عشق سروکار دارد و بهراستی که همینطور است. چگونه میتوان بدون عشق برای سالیان درازی از عمر، کاری چنین دشوار را انجام داد و حتی در واپسین سالهای کاری محبوب شاگردان ماند؟
معلمان نماد خرد و آگاهی هستند. زیرا نسل آینده را برای فردایی بهتر آماده میکنند و به مردم عادی آگاهی میدهند. میتوان گفت آنها منبع نور در جهانی هستند که با جهل تاریک شده است.
آنها به ما کمک میکنند مهارتها و تواناییهای خود را بشناسیم و در راه بهبود آنها قدم برداریم. در یک کلام برای برداشتن گامهای صحیح موفقیت؛ این معلمان هستند که هموارکننده و راهنمای مسیر هستند.
زحمتی که معلمان در دوران تحصیل برای ما کشیدهاند برکسی پوشیده نیست. اما هیچگاه آنچنان که شایستهشان و منزلتشان بودهاست نتوانستهایم قدردان آنها باشیم. شاید روز معلم فرصت خوبی باشد تا بتوانیم ذرهای از حس قدردانی خود را به این انسانهای شریف نشان دهیم.
در طول تاریخ و در همه فرهنگها، آن کسی که وظیفه آموزش جامعه را برعهده داشته از بزرگترین مردمان روزگار خود بوده و احترام ویژهای نزد همگان داشته است.
معلمان همیشه جزء فرهیختگان زمان خود بودهاند و به راستی چه شخصیتی را میتوان بهتر از معلم فرهیخته به حساب آورد؟ و چه روزی شایستهتر از روز معلم برای سپاس و قدردانی از زحمات این عزیزان است؟

جایگاه ویژه معلم در اسلام
مقام معلم همیشه در دین اسلام ستایش شده است. چنان چه پیغمبر (ص) فرموده معلمی شغل انبیاست و امام علی (ع) میفرماید: به احترام پدر و معلمت از جای برخیز هرچند فرمان روا باشی.
در قرآن نیز بارها از مقام معلم تجلیل شده و خداوند عالم ارزش بسیار فراوانی برای این شغل قائل است. تا جایی که آن را به خودش نسبت داده است. در بسیاری از آیات قرآن خداوند آموزش دانش و معرفت صحیح را ازلحاظ شرافت و ارزش در اوج همه مقامات برای آدم بیان میکند.
در برخی آیات نیز صراحتاً برتری معلمان را نسبت به سایر خلق جهان اعلام کرده است. ازجمله این آیات میتوان به «من احیاها فکانما احیا الناس جمیعاً…» (مائده / ۳۲) اشاره کرد که میفرماید: هر کس نفسی را زنده کند بهواقع، تمام جهانیان را زنده گردانیده است.
همانطورکه میدانید زنده کردن روح و دل آدمی به علم و دانش، برتر از زندگی بخشیدن به بدن مادی است که وظیفه معلمان میباشد.
روز معلم در جهان
تمام ملل دنیا از آنجایی که به ارزش والا و مقام معلم واقف هستند، یک روز از سال را بهعنوان روز معلم نامگذاری کرده اند و حتی در تقویم بین المللی هم به پیشنهاد یونسکو روز 5 اکتبر (13 مهر) به این نام ثبت شده است.
با اینحال و با وجود روزی همگانی در تمام ملل جهان برای تکریم جایگاه معلم، برخی از فرهنگها به دلیل تاریخچه خاصی که دارند، در روزی متفاوت و منحصر به آن سرزمین نیز بهعنوان روز معلم، مقام معلم را گرامی میدارند.

روز معلم در ایران
در سرزمین ما نیز معلمان بسیاری بودند و هستند که با علم و دانش بالا و منش نیک خود شایستۀ قدردانی و تکریم میباشند. یکی از این معلمان گرانقدر، فردی آزادیخواه و دغدغه مند نسبت به مسائل روز بود که حتی در ثانیه های پایانی زندگی نیز با دادن جان خود، آخرین درس حیاتش را تدریس کرد و آن درس استبدادستیزی بود.
در سرزمین ما روز کشته شدن معلمی مبارز بهنام ابوالحسن خانعلی که در حکومت پهلوی در تجمعی اعتراضآمیز در میدان بهارستان مقابل مجلس به شهادت رسید را روز معلم نام نهادهاند.
خانعلی معلمی ساده بود که هیچ گرایشی به هیچکدام از احزاب سیاسی زمان خود نداشت و تنها خواهان آزادی و برابری بود. درست مانند تمامی معلمان شریفی که الگوی آزادگی هستند.
12 اردیبهشت سال 1340 خانعلی به ضرب گلوله رییس شهربانی بهارستان کشته شد و حکومت پهلوی برای دلجویی از مردم و معترضین، این روز را روز معلم نامگذاری کرد.
پس از انقلاب اسلامی نیز حادثه ترور سیدمرتضی مطهری در شبانگاه 11 اردیبهشت توسط گروه فرقان رخ داد و صبح روز بعد این خبر منتشر شد.
به دلیل اینکه مطهری استادی برجسته در فلسفه و علوم اسلامی بود و خبر شهادتش نیز در روز معلم منتشر شد، پس از انقلاب اسلامی، روز 12 اردیبهشت باری دیگر به نام روز معلم در تقویم سرزمین ما خوش درخشید.
جمعبندی
ایران ما هنوز هم خانه معلمان و اساتید بزرگ و بنامی است که هریک وظیفه سنگین پرورش نسل و ساخت آینده را عهده دار هستند و ما همیشه و به ویژه در این روز خاص قدردان زحمات بسیار و بیدریغ آنها هستیم.
