اخبار گردشگری

پتانسیل های فرهنگی و جاذبه های کردستان زیبا

[vc_row][vc_column width=”3/4″][vc_message message_box_color=”violet”]دکتر محسن قادری
کارشناس و مدیرعامل گروه گردشگری ژیوار[/vc_message][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]

در استان کردستان بیش از 50 روستای زیبا وجود دارد که پتانسیل های فرهنگی و جاذبه های ویژه ای را برای مسافرین و گردشگران فراهم می کند.

در کنار نام های پرآوازه روستاهای گردشگری در استان کردستان همانند اورامانات تخت و پالنگان باید به نام های همچون صلوات آباد و خسرو آباد در بیجار، هشمیز، سرهویه، تنگی سر، نوره، گلین، آویهنگ و شیان در شهرستان سنندج، دیوزناو، ژیوار و دله مرز در شهرستان سروآباد، آلون، نجنه و بوئین در شهرستان بانه و روستاهای منطقه سارال در شهرستان دیواندره به  اشاره کرد.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”38627″ img_size=”medium” woodmart_inline=”no” parallax_scroll=”no”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]

وجود معماری بکر و مبتنی بر وضعیت منطقه در کنار حفظ ویژگی های بومی و محلی در بخش های فرهنگی مناطق روستایی، کردستان را به یکی از استان های مستعد کشور در زمینه توسعه صنعت توریسم و گردشگری در مناطق روستایی تبدیل کرده است.

 برگزاری آئین های قدیمی و سنتی، پوشش محلی و بومی مردم، مهمان نوازی، معماری خاص منطقه با بهره گیری از مصالح موجود در محل، طبیعت بکر و زیبا از جمله ویژگی های منحصر به فرد است.

گورستان­ها و قلعه­های تاریخی، صنایع دستی­، تپه­های تاریخی، اماکن تاریخی مانند حمام­ها، عمارت­ها، خانه­ های قدیمی، کاروانسراها و بافت و معماری منحصر­به­فرد و آداب و رسوم، رقص، جشن­ها و مراسم­های خاص، لباس محلی، رقص کُردی، صنایع دستی و فولکلور تنها گوشه­ای از غنای عظیم فرهنگی و هنری و تاریخی استان کُردستان است

با توجه به شرایط جغرافیایی و همچنین وجود کوه های بلند در مناطق غربی استان کردستان، بخش زیادی از روستاهای جالب این استان در شهرستان های سنندج، کامیاران، مریوان، سروآباد و بانه واقع شده است، هر چند که باید به این نکته هم اشاره کرد در مناطق شرقی استان کردستان نیز روستاهای تاریخی با سابقه چند هزار ساله هم وجود دارد و در بخشی از روستاهای این منطقه از استان هم زیبایی های بسیاری برای بازدید به چشم می خورد.

در استان کردستان بیش از 50 روستای زیبا وجود دارد که جذابیت های ویژه را برای مسافرین و گردشگران فراهم می کند.

در کنار نام های پرآوازه روستاهای گردشگری در استان کردستان همانند اورامانات تخت و پالنگان باید به نام های همچون صلوات آباد و خسرو آباد در بیجار، هشمیز، سرهویه، تنگی سر، نوره، گلین، آویهنگ و شیان در شهرستان سنندج، دیوزناو، ژیوار و دله مرز در شهرستان سروآباد، آلون، نجنه و بوئین در شهرستان بانه و روستاهای منطقه سارال در شهرستان دیواندره به  اشاره کرد.

موقعیت جغرافیایی  و شرایط اقلیمی و توپوگرافی حاکم بر استان باعث شده استان کُردستان دارای تنوع مطلوبی از خاک و اقلیم بوده که باعث ایجاد تنوع در پوشش گیاهی با وسعتی معادل ۳۲۰ هزار هکتار و پوشش جانوری و ایجاد زیستگاه منحصر به فرد در سطح استان شده است که بعد از جنگل­های شمال ایران، استان کُردستان در رتبه دوم قرار دارد.

میعادگاه مادها

قلعه باستانی زیویه محل کشف آثاری همچون عاج منقوش، گردنبند طلا و سر عقاب طلایی در ۵۵ کیلومتری جنوب شرقی سقز بر روی تپه ای نسبتا بلند بنا شده است محلی که اگر امروز لب به سخن بگشاید سرد و گرم روزگار بر این منطقه تاریخی را به همراه مقاومت مردمان کُرد برای شنونده و ازدید کننده بازگو می کند.

سقز که از تاریخی ترین شهرهای کردستان است در دل خود برخی آثار تاریخی دیگری را نیز به یادگار نگه داشته که می توان به بازار تاریخی آن اشاره کرد که هم اکنون نیز حیات در آن به واسطه فروش پارچه های رنگی و پولکی ادامه دارد و مسجد دو مناره آن واقع در بافت تاریخی نمادی بر نفوذ باور الهی در این شهر است.

غار کرفتو

اگر از شهر سقز به سمت دیواندره حرکت کنیم در دل بلندی های زرینه که خنگی هوای و طبیعت چشم نوازش تو را برای چند لحظه مجاب به توقف در آن می کند این توقف بهانه ای است تا راهت را به سمت یک غار تاریخی و دست کند کج کنید که همه ان را با نام غار کرفتو می شناسند.

سابقه تاریخی کرفتو که به اواخر هزاره پنجم و هزاره چهارم پیش از میلاد نیز می رسد نمونه بارز از تلاش انسان برای غلبه بر طبیعت و ادامه حیات است که در دوره های مختلف تاریخی از جمله اشکانی و ساسانی مورد استفاده قرار گرفته است

قروه شهر آب‌های درمانی

مسافرانی که دنبال آب درمانی هستند باید در شرقی ترین نقطه کردستان شهرستان قروه دنبال درمان دردهای خود بگردند و باید به چشمه بابا گُرگُر این شهرستان که در جوار امامزاده ای به همین نام واقع شده است سفر کنند؛ زیارتگاهی که منسوب به امامزاده سیدجلال الدین از نوادگان امام باقر (ع) است

شهر خلاق موسیقی

علاقه مندان به موسیقی عرفانی نیز باید مسیر خود را به سنندج پایتخت دف جهان  شهر خلاق موسیقی تغییردهند و علاوه بر آن برای خرید صنایع دستی استان کردستان از جمله تخته های بازی نرد و انواع محصولات نازک کاری را از خیابان شهدای این شهر تهیه کنند.

موزه تاریخی سنندج و خانه کرد،کوه آبیدر،ازجمله مکان های دیدنی سنندج است.

در سنندج هرکه به دنبال زیارت باشد نمی تواند هاجره خاتون خواهر امام هشتم شیعیان را فراموش کند و هنگام بازارگردی بدون دیدار با این امامزاده شهر را ترک کند.

بسیاری از مردم  کردستان روستای تاریخی نگل را نه به خاطر طبیعتش بلکه بخاطر قرآن تاریخی این روستا می شناسند که سرگل بیش از هشت قرآن تاریخی در شهرستان های بانه، سروآباد و کامیاران شناخته میًشود.

 

رویداد های شاخص در استان کردستان

 

    نوروز کردی

نوروز کردی در هفته اول اسفند برگزار می گردد. دلیل آن اقلیم گرمتر این منطقه و رشد زودتر گیاهان بهاری نسبت به سایر مناطق سردسیر استان است. این نوروز در منطقه اورامان با مرکزیت روستای پالنگان برگزار می شود. روشن کردن آتش، رقص کردی و پخش شیرینی و کلوچه سنتی از جمله امور انجام شده در این مراسم است.

 

نوروز تنگیسر

این مراسم در هفته اول فروردین به مناسبت تحویل سال نو شمسی  در روستای تنگیسر در بخش سیروان سنندج و در منطقه ژاورود برگزار می شود. روشن کردن آتش، رقص کردی و پخش شیرینی و کلوچه سنتی از جمله امور انجام شده در این مراسم است.

    مراسم بهاره پیرشالیار یا کومسای

مراسم كومسا در دومين چهارشنبه ارديبهشت‌ماه از اول صبح شروع مي‌شود. اين مراسم ريشه در انجمن ريش‌سفيدان گذشته دارد. در گذشته در چنين روزي بزرگان هورامان جهت برنامه‌ريزي امورات منطقه دور هم جمع مي‌شدند. اهالي بر اين اعتقادند كه پيرشاليار بنيانگذار چنين انجمني بوده است.

مراسم عروسی پیر شالیار در بهمن ماه

به دليل طبيعت بسيار زيباي هورامان در فصل بهار، هزاران نفر از مردم منطقه و ديگر شهرهاي كشور، جهت ديدن مراسم به شهر هورامان تخت مي‌آيند. مردم منطقه صبح زود راهي مزار پيرشاليار مي‌شوند و پس از جمع شدن، ماموستاي هورامان نطقي ايراد مي‌كنند. سپس قصيده‌خواني شروع مي‌شود كه محتواي مذهبي داشته و بسياري از آنها در مدح پيامبر (ص) و پيرشاليار است. در ادامه دف‌نوازي و ذكر دروايش از جمله‌ي برنامه‌هاي آن روز است

بولاو: این مراسم در نیمه دوم شهریورماه و همزمان با فصل برداشت انگور کشمشی از باغات روستای دولاب (محلی: دولاو) برگزار می شود

جسنواره غذاهای بهاری، جشنواره زیبایی اسب کرد، جشنواره توت‌فرنگی در شهرستان سنندج،جشنواره انار از دیگرپتانسیل های این استان است.

توانمندی های کشاورزی

اقتصاد کشاورزی شاهرگ حیاتی استان کردستان است و بخش های صنعت و خدمات استان، به فعالیت در بخش کشاورزی وابستگی زیادی دارد. بخش  کشاورزی در استان کردستان مجموعه ای از پتانسیل های طبیعی؛ زیر ساخت های عمرانی؛ ساز و کارهای پشتیبانی و سیاست گذاری های برخاسته از رسوم اجتماعی و فرهنگی کشاورزان و تولید کنندگان این منطقه است

کردستان رتبه پنجم سطح زیر کشت کشور،رتبه اول سطح زیرکشت دیم کشور را داراست.سالانه بیش از 2 میلیون تن محصولات زراعی از اراضی زراعی استان برداشت می شود که سهم تولید محصولات زراعی استان از تولید کل کشور 2/3 درصد است.رتبه سوم کشوری در تولید نخود رتبه چهارم کشوری در تولید گندم ، رتبه سوم کشوری در تولید سیب زمینی را داراست.سالانه بیش از 300 هزار تن محصول از باغات استان برداشت و در داخل و خارج استان عرضه می شود که سهم تولید محصولات باغی استان از تولید کل کشور 1/4 درصد است.

رتبه اول کشوری در تولید توت فرنگی رتبه دوم کشوری در تولید انگور دیم رتبه هفتم کشوری در تولید گردو را داراست.

دام، طیور و زنبورعسل

وجود ذخایر ژنتیکی دام و طیور با سازگاری مطلوب در منطقه موید این مطلب است که استان کردستان دارای استعداد کافی برای توسعه دام و دامپروری می باشد. بزمرخز و اسب کردی از نژادهای خاص و منحصر به فرد استان است. همچنین استان کردستان با آب و هوای سرد و معتدل، منطقه ای بسیار مطلوب برای پرورش طیور است. اقلیم مناسب و پوشش و تنوع گیاهی مراتع، و مزارع استان موجب شده است که استان کردستان به عنوان یکی از استان های مستعد برای پرورش و توسعه زنبورعسل در کشور مطرح است.

دروازه ورود و خروج گردشگران

کُردستان به­عنوان یکی از استان­های غربی ایران به دلیل هم­مرز بودن با کشور عراق می­تواند دروازه ورود و خروج گردشگران به منطقه و همچنین می­تواند به­عنوان پایگاهی برای گردشگرانی که قصد دارند به نواحی مختلف ایران مسافرت می­کنند، به حساب آید، زیرا علاوه­بر بستر غنی تاریخی، فرهنگی غالباً گستره­ی وسیعی از پتانسیل و زمینه­های ژئوتوریسم و­ پارک­های جنگلی و طبیعی را شامل می­شوند و همچنین وجود بستر طبیعی مناسب جهت تامین فضای بازارچه مرزی ­و  وجود گذرگاه­های مرزی مناسب برای توسعه مناسبات، باعث شده که این استان مورد توجه طیف وسیعی از گردشگران داخلی و خارجی است.

صنایع دستی و سنتی

مهمترین صنایع دستی استان کُردستان عبارت است از: قالی و گلیم، محصولات نازک­کاری، نازک­کاری با چوب، جولایی(نساجی سنتی)، کلاش(­کفش سنتی)، ساخت ابزار آلات موسیقی، انواع دست­بافته­های سنتی، موج­ بافی، سجاده ­بافی، پولک­دوزی، زیورآلات سنتی، سفالگری، اروسی­ سازی و گره­ چینی، شیرینی و… است.

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *